Flying bat in a marqueeΠΟΥΛΑΔΕΣ ΑΥΓΟΥ ΠΩΛΗΣΗ ΧΟΝΤΡΙΚΟΣ & ΛΙΑΝΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ 6997 222 323 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΡΧΙΚΗ ΠΤΗΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΒΟΤΑΝΑ

Συνολικές προβολές σελίδας

nea-www

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ

Αγαπητέ αναγνώστη στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε αν δεν λάβουμε όλλοι μαζί μέτρα θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση.Αν γυρίσεις μερικά χρόνια πίσω ο κόσμος της υπαίθρου είναι αυτός που έχτισε τις πόλεις . Και γιατί....... Αυτή οι ανθρώποι έλενχαν την τροφή.Το χαμηλό κόστος επιβίωσης στην υπαίθρο είχε σαν αποτέλεσμα την δυνατότητα αποταμείευσης και ευζωήας . Σε αυτό το blog μποσπαθώ να βοειθήσω όλους όσους θέλουν να προσπαθήσουν να καλλιερίσουν και να ασχοληθούν με ζώα
......... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ..............

Φαραόνι στιφάδο στη γάστρα


Φαραόνι στιφάδο στη γάστρα και λαχανοσαλάτα με ρέβα

Το φαραόνι είναι ένα οικόσιτο πουλερικό, πιο μικρό από την κότα, με πολύ νόστιμο κρέας, που μοιάζει με κυνήγι.
Δεν του πολυαρέσει να κάνει παρέα με τις κότες, γι’ αυτό κοιμάται στα κλαδιά του πλησιέστερου δένδρου.
Το συγκεκριμένο είναι από την Ανδραβίδα Ηλείας, πεσκέσι καλών μας φίλων, του Κώστα και της Ελένης.
Η εκτέλεση της συνταγής θυμίζει αρκετά αυτήν του κλασσικού στιφάδου, διαφέρει όμως στον τρόπο προετοιμασίας του κρέατος και στο κόψιμο των κρεμμυδιών.
Πάμε να δούμε πως το μαγειρεύουμε!

Τα υλικά μας:
1 φαραόνι 1 κιλό - 1200 γρ.
1 κιλό κρεμμύδια, όχι στιφάδου, τα κοινά
1 καρότο κομμένο σε χονδρές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το πράσινο φύτρο
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (400 γρ.)
2 κουταλιές πελτέ τομάτας, (έβαλα σπιτικό πελτέ που έφτιαξα το καλοκαίρι)
10 κόκκους μπαχάρι
1 μέτριο ξύλο κανέλλας
τα υγρά της μαρινάδας
1,5 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη (όση πιάνουμε με τα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού μας)
αλάτι και πιπέρι
λίγο αλεύρι
Για την μαρινάδα
1 λίτρο κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι χαραγμένο στα τέσσερα
4 γαρίφαλα (τα καρφώνουμε πάνω στο κρεμμύδι)
1 μέτριο ξύλο κανέλας
10 κόκκους μπαχάρι
1 καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 μέτριο κλωνάρι σέλινο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Τεμαχίζουμε το φαραόνι σε μερίδες.
Το βάζουμε σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Καλύπτουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Το πουλερικό θα πρέπει να παραμείνει στη μαρινάδα για 24 ώρες τουλάχιστον.
Στο διάστημα αυτό, αναποδογυρίζουμε το φαραόνι 3-4 φορές μέσα στη μαρινάδα.
Σκοπός μας είναι, η μαρινάδα να διαποτίσει καλά το κρέας, να το μαλακώσει και να μεταφέρει τα αρώματά της σ' αυτό.
Το φαραόνι της συνταγής μου, το άφησα 48 ώρες να μαριναριστεί.
Όταν πρόκειται να το μαγειρέψουμε το βγάζουμε από την μαρινάδα και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στραγγίζουμε τα υγρά της μαρινάδας και τα φυλάμε στην άκρη.
Πετάμε τα λαχανικά, έχουν κάνει ήδη τη δουλειά τους.
Βάζουμε σε τηγάνι μισό φλιτζανάκι λάδι να ζεσταθεί.
Πανάρουμε ελαφρά τα κομμάτια του πουλιού σε λίγο αλεύρι και τα ροδίζουμε καλά, απ΄ όλες τις πλευρές.
Βάζουμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί, να τραβήξει το περίσσιο λάδι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, ίσως χρειαστεί και λίγο ακόμα, και ροδίζουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε την κανέλλα και το μπαχάρι και ανακατεύουμε λίγο την κατσαρόλα με ξύλινο κουτάλι.
Προσέχουμε να μην κολλήσουν τα κρεμμύδια.
Βάζουμε το φαραόνι στην κατσαρόλα και σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα, τον πελτέ, το σκόρδο σε φετάκια και τη ζάχαρη.
Σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε σε πήλινη γάστρα, προσεκτικά, το φαραόνι και από πάνω όλη τη σάλτσα.
Στο σημείο αυτό, αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε, αν το φαγητό είναι εντάξει στο αλάτι. Δεν βάζουμε το αλάτι από την αρχή, για να μην σκληρύνει το κρέας.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου ή ως ότου μαλακώσει το κρέας και δέσει η σάλτσα.
Επειδή τα κρεμμύδια είναι κομμένα σε ροδέλες, η σάλτσα δένει πολύ ωραία.
Ελέγχουμε σε τακτά διαστήματα, μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό.
Σερβίρουμε το φαραόνι με λευκά ζυμαρικά της αρεσκείας μας, ή πατάτες τηγανητές, ή πουρέ, ή τσιγαριστό πιλάφι κλπ.
Το σημερινό φαγητό, το έχω συνοδεύσει, με λαχανοσαλάτα, φτιαγμένη αποκλειστικά με λαχανικά που καλλιεργώ σε μεγάλες γλάστρες στην ταράτσα μου.
Θα την φτιάξουμε ως εξής:
Ψιλοκόβουμε άσπρο λάχανο και το βάζουμε σε μπολ.
Τρίβουμε ένα μέτριο καρότο στο χονδρό τρίφτη και το βάζουμε στο κέντρο, επάνω από το λάχανο.
Τρίβουμε μια μέτρια ρέβα πάλι στο χονδρό του τρίφτη και τοποθετούμε περιμετρικά στο μπολ.
Ψιλοκόβουμε ένα κλωνάρι μαϊντανό και το βάζουμε πάνω από το καρότο.
Ραντίζουμε τη σαλάτα με λεμόνι και λάδι και σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη και καλό μας Σαββατοκύριακο!!